Mans III ceļojums uz Izraēlu. Praktiski padomi tiem, kas vēlas nomāt auto Izraēlā (3.daļa)




Par automašīnas nomāšanu sāku domāt jau laicīgi, izpētīju visu pieejamo informāciju ar cenām, drošības naudām, apdrošināšanām. Par cik jau iepriekš biju Izraēlā, tad zinu, ka autonomas tur nestrādā visu diennakti un nepavisam jau nu ne katru dienu. Sabats ir sabats un iestādes nestrādā sestdienās. Un nav svarīgi vai darbinieks ir kristietis, musulmanis, jūds vai atejists. Pie mums arī Jāņus atzīmē visi, kaut gan dievturu nav tik daudz (kaut daži tomēr strādā arī brīvdienās).
Meklējot, kādas kompānijas ir pārstāvētas Izraēlā un konkrēti Eilatā, atradu saitu : http://www.economycarrentals.com
Šī lapa parāda visas automašīnas konkrētajā vietā un konkrētajā laikā, kuras Jūs varat noīrēt. Ja kādam ir problēmas ar angļu valodu- pieejama krievu valoda. Mūsu reiss atlidoja un izlidoja no Ovdas sestdienā, tāpēc, saprotama lieta, ka mašīnu nevar ne paņemt, ne atdot sestdienā. Tādas ekstras kā Eiropā, ka Tu noliec autiņu stāvlaukumā kur paņēmi un atslēgas iemet kastītē, vienkārši nepastāv. Vajag vīru, kas pieņem autiņu, visu pārbauda, pieraksta un iedod parakstīties. Nu OK! Tāda kārtība! Jo principā pašiem sava laukuma ar žogu un barjerām Eilatā nevienai autonomai nav. Visas stāv kaut kādos publiskajos laukumos. Vīru vajag , lai viņš apstiprina, ka benzīns ir iepildīts un mašīnai nav klāt nākušas jaunas buktes.



Es domāju, ka šo lapu var izmantot jebkur pasaulē, ne tikai Izraēlā. Patīkami pārsteidza, ka economycarrentals.com piedāvāja labāku cenu, nekā mans iecienītais HERTZ savā mājas lapā.
Tā nebija pati zemākā cena, ir kompānijas kuras līdzīgas mašīnas piedāvāja arī par 15-20% lētāk.Kāpēc HERTZ? Ņemot vērā manu ierobežoto budžetu svarīgi bija pēc iespējas mazāku summu iesaldēt uz nenoteiktu laiku. Iepriekšējā braucienā izmantojām vienu citu starptautisku kantori, kas drošības naudu gandrīz 1000 $ nomarinēja 2 mēnešus. Tātad, Hertz drošības naudu gribēja tikai 400 Eur apmērā kas bija zemākā summa manis izvēlētajā auto klasē. Jāatzīst, ka 1000 arī neviens vairs neprasīja.
 No sabata tēmas nekur tālu netiekam. Zināms, ka sabats sākas līdz ar saules rietu iepriekšējā dienā- tātad piektdien. Principā kantora darbalaiks ir līdz 15.00, lai darbinieki var pienācīgi sagatavoties sabatam (aizbraukt mājās un pagatavot ēdienu nākamajai dienai pirms saule pamet debesjumu). Tomēr atdot mašīnu pustrijos vai divos dienā man meklētājs nekādi neļāva, stāstīja, ka šajā laikā neviens iznomātājs nav atvērts. Izvēlējos atdot 9.00. Tādā veidā sanāca pilnas 5 dienas: no svētdienas 9.00 līdz piektdienas 9.00. Cena – 125 Eur uz 5 dienām. Daļu samaksāju jau iepriekš economycarrental.com.
Ko vajag līdzi, kad ierodies pēc pasūtītā auto?
Vajag līdzi pasi kopā ar vīzu (tas ir tas zilganais papīrītis ar jūsu sejas bildi, ko iedeva lidostā un ko nedrīkst pazaudēt), vajag tiesības un vēlams kaut kādā veidā parādīt savu rezervāciju: izdrukāt vai telefonā). Pie letes piepirku vēl arī pilnu apdrošināšanu, kas nozīmē, ka varēsi sasist autiņu lupatās, bet nekas nebūs jāpiemaksā. Tas maksāja vēl 7 Eurikus dienā. Visa dokumentu noformēšana aiznēma 15 minūtes ar gaidīšanu rindā. Krieviski šajā birojā nevciens nerunāja, toties labā franču valodā pie blakus letes tika apkalpota padzīvojusi kundzīte. Kā es zinu, ka franču valoda bija laba? Kundzīte visu saprata un darbiniece pat jokus plēsa, abas smējās.
Kā atrast biroju?
Visas auto nomas izvietotas tieši pretim vietējo lidojumu lidostai, kas ir tieši pa vidu pilsētai. Skreiceļš sadala pilsētu divās daļās tā, ka vienmēr nākas braukt tam apkārt. Ir sajūta, ka lidlauks ir bijis pirms Eilatas un pilsēta pēc tam piecelta klāt. Tas arī ir pats, pats centrs. Neesmu uztaisījis nevienu autonomas bildi, nācās paņemt internetā.

Tad, kad visi dokumenti parakstīti, var saņemt auto. Te bija jāiet pāri ielai uz tādu bezmaksas stāvvietu kura nav asfaltēta un kur stāv visi , kas negrib maksāt par pilsētas stāvvietu. Kāda trešdaļa no laukuma bija aizņemta ar nomas kantoru mašīnām. Laukumā atradu Hertz vīriņu, kas patreiz pieņēma vienu mašīnu. Iededzis tumši brūns baltais. Pēc pāris minūtēm viņš jau bija atbrīvojies un pēc vēl piecām es jau braucu projām.
Visas automašīnas vismaz nomās ir aprīkotas ar PIN kodiem un tādu mazu klaviatūru. Kods jāievada pirms katras piedarbināšanas. Atslēga arī jālieto. Tas kods ir papildus. Kā man paskaidroja viens arābs,- to prasa apdrošināšana.
HERTZ no manas kartes ieturēja 380 $. Tā ir summa, ko paņemt, ja mašīna tiks atdota bez degvielas, sevišķi netīra un ar piecūkotu salonu. Vēl arī kaut kādu soda naudu nomaksai, ja nemaksā par stāvvietām. Man izsniegtajai mašīnai bija noskrāpēts buferis labajā pusē un ar 2 dīvainām buktēm uz jumta, kuras es pamanīju tukai kādā 3. dienā. Tas viss un vēl arī kaut kādi skrāpējumi tiek atzīmēti saņemšanas protokolā, ko paraksta telefonā. Nekādu papīru. Viss e-pastā.
economycarrental.com lapā itkā izvēlējos SEAT LEON. Saņēmu HondaJazz ar mehānisko kārbu un motoru no "blendera"- 1300 cm3.
Ja vajag automātu ,- tas maksā kādus 5 Eur dienā vairāk. Nākošreiz ņemšu ar automātu. Pa kalnu serpentīniem sanāk baigi daudz pārslēgties. Esmu palicis slinks. :)
Izraēla ir valsts ar ļoti labi attīstītu sabiedrisko transportu. Ja plānojat apmeklēt tikai pilsētas: Jeruzālemi, Telavivu un citas lielās pilsētas tad bez auto var arī iztikt, bet ja gribas apskatīt kaut ko tuvāk dabai, - nāksies daudz staigāt ar kājām un tā saule ir nežēlīga...
No šodienas pieredzes skatoties, vajadzēja izvēlētis citus lidojumus,- tā lai sākums un beigas ceļojumam nesanāk sestdien un/vai piektdien.
Tiem kas brauc divatā un ir gatavi braukt ar auto, kam nav pat 1000 cm3,- cena par vienu dienu nebūs pat 20 Eur (5dienas=85 EUR). Protams, cena var mainīties no pieprasījuma.

Degviela. Cenas. Uzpildes īpatnības.
Benzīns Eilatā maksā mazāk nekā pārējā Izraēlas teritorijā. Eilata ir kaut kāda speciālā ekonomiskā zona. E95 Eilatas uzpildes stacijās februāra sākumā maksāja 5,30-5,39 NIS par litru (1.30 EUR/ L). Jeruzālemē ~6,40 (~1,50 EUR/L). Latvijai vēl ir kur augt. Mēs vēl neesam sasnieguši 1. vietu degvilas cenu ziņā.
Par benzīnu visprātīgāk maksāt ar skaidru naudu. Ja Jums nav Izraēlas bankas izdota karte,- uz katru uzpildi tiks rezervēti 700 NIS. Iepriekšējā reizē samaksāju ar karti un pēc tam nevarēju saprast, kur palika 175 EUR. Starpība atgriezās kontā tikai tad, kad jau biju mājās. Tādi lūk pārsteigumi var sagaidīt, ja neprotat vietējo valodu, bet darbinieks nesaprot angliski!
Stāvvietas.
Eilatā viesnīcu rajonā visas vietas, kas atrodas uz ielas ir par maksu. Tas pats attiecās uz Nāves jūras kūrortu. Stāvvietu kontrole notiek regulāri. Nošmaukties visdrīzāk neizdosies. 1 stunda šajās vietās maksā 5 NIS. Aparāti izvietoti diezgan bieži un "runā" arī angliski. Pieņem monētas. Visa nauda, kas mazāka par 20 šekeļiem ir monētās. Jeruzālemē mašīnu atstāju uz visu nakti un pus dienu, kopā sanāca kādas 20 stundas. Par to bija jāmaksā 40 NIS. Stāvvietu cenās Rīga ir tālu priekšā Izraēlai. :(


 Nākamajā reizē būs par ceļiem, kamieļiem, ēzeļiem un tankiem.
Turpinājums sekos....

Neaizmirstiet abonēt jaunumus (ja bija interesanti) un atstāt komentāru(arī ja nebija labi)...

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Kur atstiept kājas un nolikt galvu? Mans 3. ceļojums uz Izraēlu (2.daļa)

Mans 3. ceļojums uz Izraēlu (1.daļa)