3. ceļojums uz Izraēlu (4. daļa Par ceļiem, kamieļiem, ēzeļiem un tankiem)



Man kā ziemeļniekam ir pilnīgi neierasti ieraudzīt zīmi, kas brīdina par kamieļiem uz ceļa. Tā ir tikai viena lieta, kas nav ierasta. Tādu ir ne mazums. 
Piemēram, braucot pa Negevas tuksnesi pa laikam saproti, ka lielceļš šķērso upi, kuras faktiski nav. Bet nav tikai patreiz. Tajā laikā, kad līst lietus, upe plūst pāri ceļam. Lai braucēji varētu saprast cik dziļa ir straume zemākajā vietā ir novietots stabs ar atzīmēm, kas parāda ūdens dziļumu: 0,5m; 1m; 1,5m un 2m.

Tas man liek domāt, ka lietus sezonā sausie tuksneša grāvji pārvēršas par mutuļojošām upēm. Tajās vietās kur ceļš iet pār tiltu, man ir pamats domāt, ka straumes varētu būt arī dziļākas par 2 metriem. Visu šo ūdens masu cenšas notvert lauksaimnieki savos baseinos. No šiem ūdeņiem atkarīga visa gada raža kibučos, jo cita ūdens , ar ko laistīt stādījumus nav. Un tuksnesis ir pilns ar siltumnīcām un dažādu sējumu laukiem. Ja šajā apkārtnē var ieraudzīt kādu zaļumu, tad ir praktiski skaidrs, ka blakus ir pievilkta caurulīte ar ūdeni un parasti tas ir lietus ūdens, kas ir pieejams vien pāris mēnešus gadā.

Ceļi ir lieliskā stāvoklī. Tie ir līkumaini, ļoti kalnaini, bet ar labu segumu un horizontālajiem un vertikālajiem apzīmējumiem. Ja seko vietējiem braucējiem, tad faktiski nav nekādas saprašanas kādi ir ātruma ierobežojumi. Kā jau iepriekš rakstīju, tad satiksmes autobuss pamatā pārvietojas ar 100 km/h, vieglie taisnajos gabalos attīsta 120-130. Stulbības neviens uz ceļa netaisa. Nevienā no 3 ceļojumiem neesmu redzējis nevienu avāriju vai avarējušu automašīnu. Domāju, ka no satiksmes drošības viedokļa – viss ir perfekti. 

Ievērtē video: 4 minūtēs no MitzpeRamon līdz Jeruzālemei!


Par kamieļu brīdinājumiem. Nevienu kamieli uz ceļa neredzēju,- laikam nebija sezona. Dažus kamieļus no ceļa varēja manīt, bet uz ceļa tie neiznāca. Vienīgā reize, kad nācās ekstrēmi bremzēt, bija kad uz ceļa izskrēja kalnu āzis. Viss beidzās āzim veiksmīgi (arī maniem apdrošinātājiem).


Pa ceļam no Eilatas uz Mitzpe Ramon ceļa malās var novērot lielas tāfeles ar brīdinājumiem par tanku kustību ceļa tuvumā. Tanki saceļ milzīgus putekļu mākoņus un var pat šķērsot ceļu. Tanku kustību var redzēt vairāku desmitu kilometru joslā. Tuksnesis tiek intensīvi izmantots mācībām. Arī Ēģiptes robeža nav tālu...
Kādreiz Izraēlā kravu un pasažieru transportam tika izmantoti ēzeļi. Ēzeļi bija izplatīti, pat Jēzus iejāja Jeruzālemē uz ēzelīša. Šogad uz ceļiem ēzeļus neredzēju. Visi kravu pārvadājumi notiek ar motorizētiem transporta līdzekļiem. Ēzeļiem atstāta loma vadāt tūristus.

MitzpeRamon krātera apkārtnē regulāri bija izliktas zīmes, ka kalnu āžus nebaro, jo viņu barošana var izsaukt to nāvi!

Par kamieļiem.
 Ja ir vēlēšanās izbraukt ar kamieli, tad netālu no Eilatas (Ēģiptes robežas virzienā) atrodas kamieļu rančo. Par ~35 Eur ir iespēja stundu izmantot šo eksotisko un vēsturisko transporta līdzekli. Šajā cenā ietilpst arī autentiska beduīnu maltīte. Visus sīkumus nestāstīšu, jo tad Jums vairs nebūs interesanti pašiem apmeklēt šo lielisko izklaidi.



Par citām Izraēlas izklaidēm un apskates objektiem – nākamajos turpinājumos.

Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Kur atstiept kājas un nolikt galvu? Mans 3. ceļojums uz Izraēlu (2.daļa)

Mans 3. ceļojums uz Izraēlu (1.daļa)