Mans 3. ceļojums uz Izraēlu (1.daļa)

Sveiki!

Es zinu- Latvijā ir daudzi cilvēki , kuri gribētu apceļot Izraēlu, pastaigāt pa Bībeles vietām un savām acīm skatīt Apsolīto zemi, kur "piens un medus tek". Daudzi šo savu sapni nepiepilda, jo parasti tūres uz Izraēlu ir 4ciparu cenā, reģions ziņās parādās kā visai bīstams, pastāvīgi konflikti, incidenti uz robežām un apkārt vieni vienīgi ienaidnieki. Tie arī, manuprāt, ir galvenie faktori, kas attur no Izraēlas apmeklējuma.
2018. gada februāra sākumā sākās manas ģimenes 3. brauciens uz Izraēlu. Kopā ar sieviņu bijām jau 2 reizes apceļojuši šo interesanto zemi. Par cik iepriekšējos ceļojumos jau apmeklējām galvenos tūristu galamērķus: Jeruzālemi, Telavivu, Jaffu un tā tālāk, tad šoreiz bija nolemts dziļāk papētīt dienvidu daļu ar Sarkanās jūras piekrasti un noķert sauli, kura Latviju iet ar līkumu.

  1. Kā nokļūt Izraēlā un "neizputēt"?
Kopš šī gada uz Eilatu (tālākais dienvidu punkts Izraēlā) lido kompānija WIZZAIR no Rīgas. Super! VAIRS NEKĀDAS PĀRSĒŠANĀS. Nekādas braukšanas uz Lietuvu. Biļetes nopirkām jau laicīgi. Pa lēto! ~ 70 Eur prom un atpakaļ. Uz nedēļu. Cena tiešām cilvēcīga. Līdzi ņemam tikai rokas bagāžu, mēteļi un ziemas zābaki tiek atstāti mašīnā. Mašīnu atstājam Mārupē, Vallet parking. Norezervēt var viņu mājas lapā. Nedēļa maksā 20 eur . Pie kam Jūs ar visām parpalām aizved uz lidostu un pēc tam atbrauc pakaļ. Ļoti patīkami. Piedāvā pat pirms atgriešanās uzsildīt braucamo.

Ceļotājiem uz Izraēlu ir jārēķinās ar to, ka jūsu bagāžu pārbaudīs 2X. Kā parasti un pie iekāpšanas. Iesaku ilgi neaizkavēties TAXFREE veikaliņos, jo lidmašīnā ir 200 sēdvietas.Rinda gara un izlidošana no vistālākās izejas. Nemaz nezināju, ka Rīgas lidosta ir TIK liela.

Lidojums ilgst 4arpus stundas. Piloti ir turki (spriežot pēc uzvārdiem), bet stjuarti – mūsu pašu tautieši un tautumeitas. Instruktāža par drošību – skaidrā latviešu valodā. Protams arī angliski. Lai lietuvieši un igauņi, kas bija lielā skaitā, arī saprastu kā piepūst vesti un kur meklēt izeju, ja nu kas atgadās. Lidmašīna pajauna. Airbus. Tikko esam gaisā , tā sākas andele. Protams ka ēst par velti jums pa tādu cenu neviens neko nedos, būs jāpiemaksā. Kad visi paēdināti un padzirdīti sākas otrais riņķis ar pulksteņiem un feikajām smaržām. Nu nezinu, varbūt ka nebija feikas, nepārbaudīju. 
Pa laikam blakus trādirīdi taisa lietuviešu pāra līdzpaņemtie sīkie, viņiem piebalso pa visu salonu izkaisītie pārējie mazgadīgie ceļotāji. Arī tas laikam pieder pie mazbudžeta lidojumiem.
OK. Pēc 4 stundām esam jau galā. Debesis ir skaidras un svētās zemes pilsētu ugunis var vērot pa logu skaidri. Nosēšanās mīksta. Izkāpjot no lidmašīnas tuksnesis sagaida ar patīkamu siltumu. 11os vakarā ir kādi 15 grādi. Pie tam plusā. No sniega ne miņas. Fantastiski!
Tālāk seko visai pagara bagāžas kontrole un pasu kontrole. Jums var uzdot visdīvainākos jautājumus. Piemēram: Kāda ir jūsu nodarbošanās, kur jūs dodaties, kur paliksiet, kā jūs sauc, kur dzīvojat. Iesaku izdrukāt visas rezervācijas. Ja ceļojat ar ģimenes locekļiem tad pie pārbaudītājiem ejiet kopā. Tas saīsinās laiku jums un tiem, kas aiz jums.

Nākamais etaps. 
Lidosta Eilata – Ovda atrodas kādus 60 km no pilsētas. Tā ir vecs ASV armijas lidlauks, kas pēc armijnieku aiziešanas pārvērsts par zemo cenu kompāniju lidostu. Reisu nav pārāk daudz tāpēc lidosta ir tik liela kā Rīgas autoosta. Varianti kā nokļūt līdz pilsētai arī nav pārāk daudz. Autonomas nav. Varbūt būs pāris taksometri. Un daži autobusi, daži mikriņi. Shuttle uz Eilatu. 
Mēs izmantojām autobusu, kas ir saskaņots ar ielidojošajiem un izlidojošajiem reisiem. Kad esat tikuši cauri kontrolēm un saņēmuši VĪZU uz 3 mēnešiem(tāds zilgans papīrītis ar jūsu seju vilciena biļetes izmērā, ko OBLIGĀTI vajag saglabāt un nepazaudēt visu ceļojuma laiku), iesaku uzmeklēt pirms izejas no termināla biļešu pārdevēju uz 282 maršruta autobusu. Pārdevējs stāv pie plakāta ar zaļas krāsas autobusu.Principā pārdevējs ir arī autobusa šoferis, tā kā bez jums neaizbrauks. Biļete vienā virzienā maksā 21,50 NIS (šekeļi). Ja atmiņa mani neviļ, tad norēķināties var arī ar karti, bet labāk ir samainīt Rīgā skaidru naudu un vismaz 100 šekeļus turēt makā. 1 eur = ~4 šekeļi. 
Ir arī otra iespēja ,- nopirkt biļeti uz nedēļu. Tas dod iespēju visu nedēļu braukāt pa Eilatu ar visiem maršrutiem. Citu pilsētu, kur var ar pilsētas autobusu aizšaut uz 2 citām valstīm es principā nezinu. Ja jūs zināt,- padalieties komentāros!
Atpakaļbraucienam uz lidostu pēc nedēļas šī biļete vairs nederēs, jo laiku viņi skaita nevis no pulksteņa, bet pa datumiem. 1 brauciens ar pilsētas busu maksā 4.20 NIS. Rīgā principā ir dārgāk. Vai jums vajag nedēļas biļeti par 60 NIS – jāizdomā pašiem. Par taksometru cenām es neko nezinu,- braucām ar autobusu līdz Eilatai un īrējām auto nākamās dienas rītā( autonomas darbalaiks nav 24/7).  
Tos 60 km autobuss brauc gandrīz stundu. Ātrums pastāvīgi ir 100 km/h, tur kur iespējams. Bet visu laiku nav iespējams. Pirms pilsētas vajag tikt lejā no kalna. Dienas laikā skats aizrauj elpu. Arī naktī vairākus simtus metru zemāk redzam pilsētas uguņus. Jauki!
Ar 282 autobusu var aizbraukt līdz Ēģiptes robežpunktam, ja nu vajag tur nokļūt. 

Eilatā iebraucam jau pēc pusnakts un no autoostas velkam savus koferus uz iepriekš noīrētajiem apartamentiem 2 -3 kvartālu attālumā. 10-15 minūtes .
Paspējam iesvīst.
Neierasti silti.
Šalc vējiņš palmu zaros.
Telefons rāda ka Rīgā -3*C.


Turpinājums sekos...



Komentāri

Šī emuāra populārākās ziņas

Kur atstiept kājas un nolikt galvu? Mans 3. ceļojums uz Izraēlu (2.daļa)